lege Helseresepten

Take home:

1. Vi finner kunstig søtning i stadig flere matvarer blant annet lettbrus, saft uten sukker, tyggegummi, melkeprodukter, frokostblandinger.

2. Akseptabelt daglig inntak er for en voksen person på 70 kg 3-5 liter lettbrus.

3. Aspartam regnes fremdeles som trygt, og det ligger ikke nok forskning til grunn for å bevise at det er kreftfremkallende.

4. Kunstig søtning inneholder lite eller ingen kalorier, og kan være et fint hjelpemiddel for å gå ned i vekt eller holde vekten stabil.

5. Lettbrus og saft uten sukker inneholder syre og kan gi skader på tennene. Begrens derfor inntaket til helg og til måltidene. Drikk vann dersom du er tørst mellom måltidene.

Hva er aspartam?

Aspartam er et søtstoff som er ekstremt mye søtere enn sukker, ca 120-180 ganger søtere. Det betyr at man kun trenger å tilsette små mengder aspartam i matvarer for å få den samme søte smaken som sukker. Kalorimengden blir derfor svært liten i slike matvarer. Aspartam er blant annet satt sammen av to aminosyrer (byggestenene i proteiner) aspartat og fenylalanin, noe som finnes i mange matvarer som inneholder protein, som feks melk, kjøtt og fisk. Ett glass melk på 2,5 dl inneholder ca 440 mg fenylalanin, mens ett glass brus med kunstig søtning på 2,5 dl kun inneholder ca 55 mg fenylalanin. Det er altså ca 8 ganger så mye fenylalanin i melk som i kunstig søtet brus.

Kilder til aspartam

Aspartam er det mest brukte søtningsmiddelet og brukes i mange ulike produkter. Vi tenker kanskje at aspartam hovedsakelig finnes i lettbrus, men vi inntar kunstig søtning i mange former i hverdagslige matvarer. Dette er blant annet tyggegummi, sukkererstatninger i kaffe og te, godteri, iskrem, yoghurt og andre melkeprodukter, frokostblandinger, tannkrem og medisinske produkter slik som pastiller og tyggbare vitamintilskudd som feks vitaminbjørner.

Det finnes flere kilder til aspartam enn lettbrus

Kreftfremkallende eller trygt?

FHI regner vårt inntak i Norge fremdeles som trygt. Til eksempel kan en voksen person på ca 70 kg drikke 3-5 liter lettbrus med aspartam hver dag resten av livet uten å overstige de anbefalte nivåene av aspartam dersom dette er personens eneste kilde til aspartam i kosten. I tillegg er det lagt til en sikkerhetsmargin på 100, som betyr at man i teorien kan drikke 300-500 liter lettbrus med aspartam daglig uten at det går utover helsen. Dersom man skulle innta mengder over dette, har forskning vist at aspartam kan være kreftfremkallende, men at bevisene er svake og ikke entydige. Vi trenger med andre ord mer forskning for å motbevise det vi allerede vet om aspartam, og vi kan konkludere med at det fremdeles regnes som trygt.

Det finnes en rangering for kreftfremkallende stoffer som er utviklet i samarbeid med WHO. Denne deles inn 4 grupper, der aspartam er satt i den nest nederste gruppen, 2B. Til sammenlikning finner vi også smarttelefoner i samme kategori. Altså, ikke så veldig farlig. Poenget er vel egentlig å understreke at mye er kreftfremkallende, men i ulik grad, og at de fleste risikoer vi tar i det daglige er ubetydelige.

Fin erstatning for sukker ved vektnedgang eller for vektkontroll

Aspartam og andre kunstige søtningsmiddel kan hjelpe oss med å redusere inntaket av sukker og derfor kalorier. Kunstig søtning inneholder nemlig svært få eller ingen kalorier, og ved å bytte fra sukkerholdig brus til lettbrus, sukkerholdig saft til sukkerfri saft, eller bytte til andre søte produkter som er merket «uten tilsatt sukker», kan man «spare» kalorier og derfor enklere gå ned i vekt eller holde vekten.

Aspartam øker heller ikke blodsukkeret, da mengden som tilsettes i produkter er så liten. Aspartam er derfor et fint alternativ for de som har diabetes eller pre-diabetes, samt for de som ønsker å redusere sukkerinntaket eller enklere holde et stabilt blodsukker gjennom dagen.

Pass på tennene

Selv om kunstig søtning som regel er bedre for tennene enn sukker, inneholder både sukkerfri saft og brus syre som kan gi skader på tennene. Det beste vil derfor være å begrense inntaket av saft og brus til helg, og å drikke til måltidene. Drikk vann om du er tørste mellom måltidene.

Kilder

https://www.who.int/news/item/14-07-2023-aspartame-hazard-and-risk-assessment-results-released

https://www.dagensmedisin.no/who-mener-aspartam-kan-vaere-kreftfremkallende-i-store-mengder-men-kostrad-endres-ikke/576069

https://www.fhi.no/le/kosthold/fakta-om-sotstoffene/

https://monographs.iarc.who.int/agents-classified-by-the-iarc/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33600661/

https://oslo-universitetssykehus.no/seksjon/Senter-for-sjeldne-diagnoser/Documents/PKU/Phe%20liste%20oppdatert%20mai%202021.pdf