FAQ: Spørsmål og svar

Vekttap
Hvor mye kan du gå ned i vekt med Helseresepten?
Åpne/lukke

Som pasient hos Helseresepten får du tildelt et behandlerteam bestående av lege, fysioterapeut og klinisk ernæringsfysiolog. På første legekonsultasjon bestemmer du og legen din dere for et behandlingsmål. Vi har forskningsbaserte løsninger for å sikre oppnåelse av dette målet, som oftest vil være mellom 10% og 20% vektnedgang det første året. Dersom vi ved første legekonsultasjon oppdager at vi ikke kan tilby deg et program med målsetting om minst 10% vektnedgang, får du mulighet til å trekke deg fra programmet uten betaling.

Medisin
Kan dere skrive resept på sprøyter?
Åpne/lukke

Ja. Helseresepten sine leger kan vurdere å foreskrive medisiner som hjelp til overvektsbehandling hvis det foreligger indikasjon. GLP-1 medisin er antagelig de tryggeste og mest effektive for et bærekraftig vekttap. Vi kan kombinerer bruk av disse medisinene med livsstilsendringer for et sunt vekttap og helsegevinster videre i livet, hvis det er indikasjon og lav risiko. De aller fleste medisiner settes via en injeksjon i underhudsfettet. Selv om en injeksjon kan høres skummelt ut, rapporterer de fleste som bruker disse medikamentene at injeksjonene er smertefrie, raske og enkle. Nålen er ultra-tynn og kun 4 mm lang. Det er ikke en "typisk sprøyte". Medisinene administreres som regel en gang i uken. Din faste lege i Helseresepten kan veilede deg gjennom hvordan dette fungerer, og kan også sende deg videoinstruksjoner for å hjelpe deg.

Vekttap
Kan Helseresepten garantere for at jeg når mitt mål på 10% vektnedgang?
Åpne/lukke

Det er i Norge ingen angrerett ved kjøp av medisinske tjenester og vi har ikke lov til å reklamere med en "pengene-tilbake-garanti". Med det sagt, vi forventer at vår metode for vektnedgang vil hjelpe mer enn 92% av våre pasienter med å nå sine mål.

Medisin
Hvilke medisiner for vekttap kan jeg få av legene i Helseresepten?
Åpne/lukke

Helseresepten sine leger kan forskrive alle moderne legemidler mot overvekt og fedme. De nyeste medisinene er så kalte GLP-1 medisiner (glucagon-like peptide 1). Legene velger den beste av disse for deg ut i fra kostnad og behov. Hvis du har diabetes type 2 kan du få en GLP-1 medisin på blå resept. Helsereseptens leger vurderer også om tabletter kan passe deg og gis på blå resept. Andre tabletter kan vurderes hvis man for eksempel har sprøyteskrekk. Helseresepten er helt oppdatert på nye medisiner og vurderer fortløpende om våre pasienten kan få neste generasjon medisiner når disse blir godkjente i Norge.

Alle vekttapsmedisinene er klinisk testet, uten andre stoffer enn det som er angitt på pakken og er ikke vanedannende. De moderne vekttapsmedisinene er basert på menneskets fysiologi og virker på signalveier som leder til vekttap. GLP-1 medisin er naturlige appetitthormoner som reduserer sultfølelse, forbedrer forbrenningen, bedrer fordøyelsessystemet slik at du føler deg mindre sulten, øker næringsopptaket og øker metthetsfølelsen etter at du har spist.

Du kan lese mer om medisiner mot overvekt her

Om Helseresepten
Hva er Helseresepten?
Åpne/lukke

Helseresepten er et vitenskapsbasert behandlingstilbud for medisinsk vektnedgang ved overvekt og fedme. Vi i Helseresepten hjelper våre deltagere med å oppnå metabolsk rebalansering. Dette oppnår vi ved å kombinere de nyeste reseptbelagte medisinene mot overvekt og fedme med livsstilstiltak i form av økt fysisk aktivitet, og bedret kostthold og helseatferd. Dette gjør vi via en-til-en konsultasjoner med lege, klinisk ernæringsfysiolog og fysioterapeut. Tjenesten vår er 100% digital og er landsdekkende. I tillegg tilbyr vi et detaljert undervisningsmateriale, jevnlige videoseminarer og egne spørsmålsforum.

Programmet vårt er basert på den nyeste og mest anerkjente forskningen på overvekt og fedme, og er i tråd med nasjonale og internasjonale retningslinjer for behandling av overvekt og fedme. Helseresepten ledes av et medisinsk team av leger, kliniske ernæringsfysiologer og fysioterapeuter som har lang klinisk og akademisk erfaring på metabolsk helse.

Vi i Helseresepten ser på overvekt og fedme som en kronisk sykdom. Det handler ikke om viljestyrke og moralske valg, men om biologi og metabolisme, og må behandles deretter. Vi skal forandre måten helsevesenet tenker på og utfører behandling av overvekt og fedme.

Les mer om metabolsk rebalansering her.

Kosthold
Hva kan du spise når du deltar på programmet til Helseresepten?
Åpne/lukke

Vi har ingen restriksjoner på mat og du trenger ikke å telle kalorier når du behandles av oss i Helseresepten. Fokuset vårt er på å hjelpe deg å rebalansere kostholdet og finne sunne løsninger for varig vekttap og helsegevinster. Programmet til Helseresepten er fleksibelt og fungerer for alle, selv du har Cøliaki eller laktoseintoleranse, spiser vegansk, halal eller koscher. Alle våre kliniske ernæringsfysiologer har fem-årig universitetsutdannelse og er i høyt kvalifiserte til å veilede deg på beste måte, uavhengig av hvilken bakgrunn og preferanser du har. Hovedmålet for oss er å redusere inntaket av energittett mat og ultraprosseserte karbohydrater, og heller øke inntaket av protein, fiber og sunt fett.

Kostholdsendringene du oppnår sammen med oss i Helseresepten er ikke en kur eller diett, men vi hjelper deg å oppnå et sunt balansert kosthold som en del av varige livsstilsendringer. Du trenger ingen måltidserstatninger, tilskudd eller måltidsplaner. Vi hjelper deg å rebalansere kostholdet ditt med smarte matvarevalg og spisestrategier.

Om Helseresepten
Hvor mye tid må jeg beregne å bruke hvis jeg melder meg på programmet til Helseresepten?
Åpne/lukke

Helseresepten er designet for å oppnå varige livsstilsendringer, som er tilpasset deg og ditt liv. Derfor varer hovedprogrammet vårt i ett helt år.

Du starter programmet med en videokonsultasjon med din faste lege, hvor vi legger grunnlaget for din individuelle behandlingsplan. På den første videokonsultasjonen tildeles du et behandlerteam og vi diskuterer et eventuelt behov for oppstart av reseptbelagte vektreduksjonsmedisiner. Den første måneden vil du også bli kjent med din faste kliniske ernæringsfysiolog og din fysioterapeut gjennom e-konsultasjoner. Deretter gjennomføres månedlig oppfølgingskonsultasjoner med både fysioterapeut og klinisk ernæringsfysiolog, samt jevnlige kontroller med lege. Ved oppfølgingskonsultasjonene følger vi opp progresjonen din, setter nye mål og hjelper deg med utfordringene på veien. Foruten disse konsultasjonene så er det helt og holdent opp til deg hvor mye tid du ønsker å bruke på Helseresepten, men vi gir deg anbefalte gjøremål og oppgaver hver uke. Vi tilby deg å lese artikler fra oss og viktige tema for vekt og helse, gjennomføre våre treningsforslag og prøve våre matoppskrifter. Du oppfordres til å registrere vekt og/eller midjemål og/eller hudfoldstykkelse hver uke. I tillegg kan du kontakte vårt medisinske supportteam jevnlig i løpet av året for spørsmål eller bekymringer rundt prosessen. Du bestemmer selv når du gjennomfører våre anbefalte kurs, seminarer og leksjoner, og du kan også tilpasse tidspunkter for legetimer og oppfølgingstimer ut ifra din timeplan og hverdag.

Om Helseresepten
Hvordan gjennomføres videokonsultasjoner i Helseresepten?
Åpne/lukke

Vi bruker systemer som er godkjent for bruk av både sykehus og fastleger i Norge. Vi fører journal iht. helsepersonelloven på lik linje med andre helsepersonell i Norge. Din første videokonsultasjon med din faste lege i Helseresepten vil dreie seg om din helsehistorie, og legen vil sammen med deg legge opp behandlingsplanen videre. Hvis du har spørsmål om medisiner, spesielle helseutfordringer eller behandlingsprogrammet ditt kan du ta opp disse spørsmålene på konsultasjonen. Les mer om programmet her.

Om Helseresepten
Hva skiller Helseresepten fra andre vekttap-programmer?
Åpne/lukke

Helseresepten tilbyr medisinsk behandling av overvekt og fedme, basert på nyeste forskning og retningslinjer. Dette er det første e-helseprogrammet i Norden for overvekt og fedme. Programet vårt innebærer en legestyrt metabolsk rebalansering, med personlig oppfølging fra en tverrfaglig behandlergruppe bestående av lege, klinisk ernæringsfysiolog og fysioterapeut. Vi tilbyr forskningsmessig optimal behandling av overvekt og fedme, ingen "quick-fix", men et fornuftig og sunt vekttap med livsstilsendringer og reseptbelagte medisiner. Endringer tar tid og langvarige effekter på helse oppnås med tålmodighet. Derfor varer hoveddelen av programmet vårt 1 år. Etter at hoveddelen er fullført tilbyr vi videre oppfølging basert på dine ønsker og behov, hvis ønskelig.

Om Helseresepten
Kan jeg melde meg på Helseresepten sitt program selv om jeg har andre sykdommer?
Åpne/lukke

Absolutt! Helseresepten tildeler sine deltagere personlige behandlere med sterk faglig kunnskap. I samarbeid med dine behandlere skreddersyr vi en behandlingsplan som er tilpasset din helhetlige helsesituasjon. Dette mener vi er essensielt for å oppnå et sunt vekttap og varige helsegevinster. Vi kan også koordinere behandlingsplanen din med din fastlege og/eller spesialisthelsetjenesten ved behov for dette. Metabolsk rebalansering og et sunt vekttap har positive effekter en rekke tilstander slik som depresjon, angst, leddsmerter, astma, prediabetes og diabetes, hjertesykdom, høyt blodtrykk, hypotyreose, irritabel tarm-syndrom (IBS), polycystisk ovariesyndrom (PCOS) og det metabolske syndrom.

Om Helseresepten
Er Helseresepten sponset av legemiddelfirmaer?
Åpne/lukke

Nei! Helseresepten har ingen økonomiske samarbeid med legemiddelprodusenter. Vi tenker utelukkende på pasientens best.

Forskning
Hva mener vi når vi sier metabolsk rebalansering?
Åpne/lukke

Metabolsk rebalansering handler om å optimalisere kroppens metabolisme slik at den fungerer best mulig. Dette muliggjør et varig vekttap, økt energi og mange helsefordeler. Overvekt og fedme er en kronisk sykdom hvor metabolismen er i ubalanse. De nye fedmemedikamentene, GLP-1 medisiner, kan rebalansere mange av de metabolske systemene som er i ubalanse hos pasienter med overvekt og fedme. Dette gjør at livsstilsintervensjon kan lede til gode og langvarige helsegevinster.

Det er tre pilarer for metabolsk rebalansering som utføres i tillegg til bruk av fedmemedikamenter.

Bedring av kostholdsvaner: Fokus på smarte matvarevalg som er rike på næringsstoffer og bevist helsefremmende. Redusert inntak av energitette bearbeidede matvarer, slik som ultraprosseserte karbohydrater, og tilsatt sukker. Økt inntaket av proteiner, fiber og sunne fettstoffer. Ulike teknikker for bedring av kostholdet kan benyttes, slik som intermitterende faste og lavkalori- og/eller lavkarbohydrat kosthold.

Økt fysisk aktivitet: Regelmessig trening er svært effektivt for å øke metabolismen, øke muskelmasse, redusere fettmasse og forbedre generell helse.

Helseatferd: Redusere stress og emosjonell belastning, og øke søvnkvaliteten. Dette er viktig fordi kronisk stress kan forstyrre metabolismen, så å finne måter å håndtere stress på kan være gunstig for å oppnå et varig vekttap og helsegevinst.

GLP-1 medisin representerer et paradigmeskifte innen behandling for overvekt og fedme. Et varig vekttap er nå mulig og det er dette Helseresepten tilbyr.

Fysisk aktivitet
Hvor mye må jeg trene når jeg er medlem av programmet til Helseresepten?
Åpne/lukke

Din fysioterapeut i Helseresepten vil gjøre en grundig kartlegging av dine forutsetninger, helsetilstand og målsettinger. Fysisk aktivitet er en av grunnpilarene i metabolsk rebalansering, og er effektivt for å oppnå et sunt vekttap og varige helsegevinster.

Sammen med din fysioterapeut setter dere opp smarte, persontilpassede og gjennomførbare mål for å oppnå helsefremmende fysisk aktivitet hver uke.

Tiltakene skal være lystbetonte, gjerne sosiale, og tilpasset din helsetilstand og din hverdag. Målet vårt er å hjelpe deg til gode vaner. Din fysioterapeut vil hjelpe og motivere deg på beste måte.

Sammen med kosthold, bedret helseatferd og støtte fra medisiner mot overvekt og fedme, vil økt fysisk aktivitet gjøre at du føler deg lettere i kroppen, får mer overskudd i hverdagen og dermed legger til rette for bedre helse videre i livet.

Om Helseresepten
Kan alle i Norge bli med i programmet til Helseresepten?
Åpne/lukke

Ja. Helseresepten er en heldigital helsetjeneste som er tilgjengelig for alle med norsk personnummer.

Du kan faktisk benytte deg av Helseresepten fra hele verden, ikke bare i Norge. Ved utlandsopphold kan vi skrive ut medisiner for inntil tre måneders forbruk av gangen. Vi kan også skrive papir-resepter beregnet på bruk i utlandet, men det vil være varierende tilgang til enkelte av medikamentene vi bruker i utlandet. Det er heller ikke sikkert at apotek i utlandet godtar resepter som er skrevet i Norge. Les mer om medisiner på utenlandsreise her. Dette betyr at du faktisk kan benytte deg av Helseresepten i hele verden, men at du må påregne en tur innom et norsk apotek hver tredje måned.

Hvem kan delta i programmet?

Blid kvinne

Vi kan tilby et skreddersydd program til deg som:

  • Har prøvd å gå ned i vekt med tradisjonelle metoder
  • Ønsker å oppnå bedre helse gjennom sunn vektnedgang
  • Ser verdien i å ha tett oppfølging fra et fast behandlerteam over lang tid
  • Har BMI over 27
  • Er mellom 18 og 75 år
Jeg er kvalifisert!
Lukk kontaktskjema
Er det noe du lurer på?

Ønsker du å snakke med en av våre leger om hvordan vi kan hjelpe deg ned i vekt?

Legg igjen navn og telefonnummer så kontakter vi deg for en uforpliktende prat innen 48 timer.

Takk!
Vi ringer deg
innen 48 timer.
Oi sann! Det oppsto en feil. Prøv gjerne igjen.