Lesestoff: Artikler og faglitteratur

Hvilke helsegevinster kan man få av vektreduksjon?

Overvekt og fedme kan øke risiko for sykdom, slik som type 2-diabetes, hjerte- og karsykdom og dårligere fysisk funksjon. De fleste har kanskje hørt at det kan gi helsegevinster å gå ned i vekt, men hvor mye må man gå ned før helsen blir bedre?

Generelt

Velkommen Vibeke - En av Norges mest erfarne leger innen overvekts­behandling

Vibeke Svanevik er overlege og spesialist i nevrologi. Hun har mange års erfaring med fedmebehandling fra en av landets fremste overvektsklinikker, ved sykehuset i Vestfold, før hun ble med i Helseresepten. Vibeke har et varmt hjerte for alle som sliter med overvekt og mener at overvekt og fedme må snakkes om på et skikkelig vis. Hun er klar over at pasienter med overvekt ofte har mye skam, har opplevd stigma og har vonde tanker knyttet til vekten. Det er derfor hun er så opptatt av å levere omsorg på en helhetlig måte.

Generelt

Kan man bli gravid eller amme mens man bruker slankemedisin?

Mange, særlig yngre kvinner, bruker nå slankemedisiner som støtte for vekttap. Det anbefales generelt ikke å bruke disse medisinene under graviditet eller amming. Men hva skjer hvis man skulle være uheldig eller glemme seg? Og ikke minst, hva skjer hvis en mann bruker disse medisinene og gjør en kvinne gravid?

Forskning

Hjelp! Jeg mister håret!

Mange opplever å miste hår når de går ned i vekt med hjelp av slankemedisiner. Hårtap ved vekttap så man tidligere som regel bare etter fedmekirurgi, men siden de nye medisinene kan være svært kraftige, ser man nå også hårtap ved medisinsk vekttap. Hårtap kan oppleves som skremmende, men hva er det egentlig som skjer? Hva skal man gjøre? Og vil håret komme tilbake?

Forskning

Er det farlig med kunstig søtning?

Tidligere i år, kom WHO ut med en uttalelse som nok skremte mange. De mente at aspartam var mulig kreftfremkallende i store mengder. Men er det egentlig belegg for å si at kunstig søtning, særlig i form at aspartam, er farlig i de mengdene vi får i oss? I Norge er kunstig søtning fremdeles regnet som trygt av Folkehelseinstituttet (FHI). Vi skal forsøke å gi et kortfattelig sammendrag av hva som ligger til grunn for disse anbefalingene.

Kosthold

En pasienthistorie med Nina Grejs-Menes

Helseresepten forstod meg på en dyp og personlig måte. De forstod at fedme handler om biologi, ikke viljestyrke. Selv om jeg hadde mye kunnskap om kosthold, trening og sunne valg i hverdagen, så slet jeg. Kroppen min samarbeidet ikke som den skulle. Det var utrolig befriende å oppleve at jeg ble forstått, og at jeg ikke trengte å føle skam når jeg møtte behandlerne mine.

Om Helseresepten

VIDEO: Slik bruker du medisinpennen

I denne videoen forklarer fagansvarlig lege Sindre Lee-Ødegård hvordan man bruker fedmemedisin

VIDEO: Slik virker medisinene

I denne videoen forklarer fagansvarlig lege i Helseresepten Sindre Lee-Ødegård hvordan slankemedisinene fungerer og hva som er de vanligste bivirkningene

Medisin

Jeg bruker fedmemedisin, men skal til operasjon. Hva skal jeg gjøre?

Glukagonlignende peptid-1 (GLP-1) reseptor agonister, de nye slankemedisinene, brukes nå av svært mange for vektkontroll. Men hva gjør man hvis man skal til en operasjon? Skal man slutte med medisinen? Når skal man i så fall slutte? Vår lege Elias Tallay har svaret på dette.

Medisin

Kostråd mot bivirkninger og for optimal effekt av de nye slankemedisinene

De nye slankemedisinene rives ut av Apotek-hyllene og aksjekursen til legemiddelfirmaet Novo Nordisk stiger mot himmelen. Klinisk ernæringsfysiolog Andrea Nikoline Worren advarer om at det er flere ting å passe på når man bruke disse nye medisinene. De fleste opplever nemlig ernæringsrelaterte bivirkninger slik som forstoppelse, diare, magesmerter, luftsmerter, hodepine, utmattelse, svimmelhet og hårtap. Et kraftig vekttap kan også resultere i mangeltilstander og muskeltap hvis man ikke optimaliserer kosten. Andrea skriver her om praktiske kostråd for å forebygge og lindre disse bivirkningene, samt for å optimalisere vekttapet for de som bruker fedmemedisiner.

Kosthold

Fastlegesamarbeid ved overvektsbehandling

Mange fastleger forskriver nå fedmemedisiner, men mange pasienter mangler tilstrekkelig oppfølging av livsstilstiltak med kosthold, atferd og trening. Disse pasientene kan nå henvises til Helseresepten for heldigital oppfølging.

Vekttap

Kan GLP-1 medisin komme på blå resept? Lovende resultater fra SELECT-studien

Det har vært mye diskusjon rundt kriteriene for blå resept på de nye slankemedisinene, og i praksis er det nå kun i unntakstilfeller en blå resept kan bli innvilget. Resultatene fra SELECT-studien åpner derimot diskusjonen rundt blå resept på nytt, da personer med sykelig overvekt eller fedme og samtidig etablert hjerte- og karsykdom nå har beviselige helseeffekter og da et sannsynlig beviselig gunstig kostnad/nytte-regnskap

Forskning

Praktiske kostholdsråd mot bivirkninger og mangeltilstander ved bruk av slankemedisiner

Det er nå mange med overvekt og fedme som bruker støttemedisiner for å gå ned i vekt. Disse medisinene er for de fleste svært effektive, men kan gi bivirkninger, da særlig kvalme. I tillegg kan medisinene være så virkningsfulle at sult og matinntak reduseres veldig, noe som kan lede til mangler på viktige næringsstoffer. Denne artikkelen kommer med noen gode kostholdsråd mot bivirkninger og for forebygging av mangeltilstander.

Kosthold

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) - en frustrerende årsak til overvekt og fedme

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en av årsakene til overvekt og fedme. Kvinner som lider av PCOS har forstyrrelser i kroppens energiforbrenning, noe som kan lede til depresjon og vektoppgang. PCOS kan være frustrerende også fordi det kan være vanskelig å gå ned igjen i vekt. Vekttap ved hjelp av de nye fedmemedisinene ser ut til å være effektive for vekttap også for personer med PCOS. Dette gir håp om en sunnere vekt.

Forskning

Søvnapnésyndrom (OSAS) - en oversett årsak til overvekt og fedme

Søvnapnésyndrom (OSAS = obstruktiv søvnapné syndrom), også kalt «snorkesyke», er en ofte oversett årsak til overvekt og fedme. Søvnapnésyndrom kan bidra til vektøkning og store vansker med å gå ned igjen i vekt. Faktisk har sju av ti personer søvnapnésyndrom overvekt eller fedme. I denne artikkelen går vi igjennom tegn og tiltak mot søvnapnésyndrom, slik at man kan få mer energi, lavere kroppsvekt og bedre helse.

Generelt

Hvorfor står vekten stille på sommeren?

Sommeren er kjærkommen for de fleste, men en stekende sol gjør oss ikke bare glade og brune, den kan også påvirke kroppsvekten! Mange har undret seg over hvorfor vekten kan stå bom stille på sommeren, tilsynelatende uten at man gjøre noe annerledes enn vanlig. Svaret ligger i kroppens regulering av temperatur og væskebalanse. Så fortvil ikke, fettet på kroppen kan fortsatt reduseres, men vekten kan stå stille fordi kroppen holder på mer vann.

Vekttap

Helseangst eller helsegevinst av de nye kostrådene?

Denne uken har de nye kostholdsrådene skapt stor debatt. I denne artikkelen tar vi deg gjennom de viktigste rådene og gir tips til hvordan du kan spise sunnere.

Kosthold

Hvorfor går jeg ikke ned i vekt selv om jeg bruker slankemedisin?

De nye GLP-1 medisinene brukes nå i utstrakt grad for behandling av overvekt og fedme, men det er mange som likevel opplever at vekten ikke rikker seg av flekken! De nye fedmemedisinene virker gjennom mange av de samme mekanismene som et sunt kosthold, trening og bedret helseatferd, og er derfor på ingen måte magiske. Hvis ikke disse livsstilstiltakene er optimalisert så er ikke medisinene kraftige nok til å gjøre jobben alene. Her går vi igjennom 10 punkter som må på plass hvis du har opplevd at vekten står stille selv med slankemedisiner.

Vekttap

Kan jeg slutte på slankemedisin?

Et spørsmål vi ofte får fra pasientene våre er: "Kan jeg slutte å ta medisinen? Når kan jeg evt. slutte med medisinen?". Dette er veldig relevante spørsmål og gjelder for alle fedmemedisiner, også de nye GLP-1 medisinene.

Medisin

Myter og fakta om ultraprosessert mat

I et samfunn preget av stress er det lett å ty til rask og enkel mat. Ultraprosessert mat har blitt en gjenganger i norsk kosthold og er blitt diskutert mye i media i senere tid. Men hva er ultraprosessert mat? Og hvorfor vekker det så mye diskusjon? I denne artikkelen dykker vi ned i myter og fakta om ultraprosessert mat og dens betydningen for kroppsvekt og helse.

Kosthold

Er de nye slankemedisinene virkelig en mirakelmedisin? Pass på musklene dine!

GLP-1 medisin har revolusjonert tilnærmingen til vektnedgang. Til tross for stor effekt på kroppsmasse, avdekker ny forskning den bekymringsfulle sannheten: et betydelig tap av muskelmasse.

Fysisk aktivitet

Mindre shopping på GLP-1 medisin – en biologisk spennende bivirkning

Flere kvinner, og faktisk også menn, har merket mindre trang til å handle etter oppstart med de nye slankemedisinene, kan dette være en ny bivirkning av de nye fedmemedisinene?

Forskning
Tre kvinner på joggetur

Hvor mye kan du forvente å gå ned i vekt?

De fleste kan forvente et vekttap fra 10% (8-10 kg) og opp til 25% (25-30 kg) på 1 år, men flere pasienter kan oppnå et vekttap på over 50 kg. Fokuset bør være på rent fett-tap, sterkere bein og økt mengde muskler.

Forskning
Mann ser inn i mikroskop i et laboratorie

Fremtidens medisiner mot overvekt og fedme

Er fedmepandemien og fedmekirurgiens tid forbi?

Medisin
Medisinpakker

Hva koster slankemedisinene?

Medikamentene mot overvekt og fedme kan være kostbare, men kanskje man kan spare inn penger på andre grep?

Medisin
Fire mennesker rundt et møtebord

Hvorfor tverrfaglig behandling?

Gjennom Helseresepten sitt program får du personlig tilpasset behandling av lege, fysioterapeut og klinisk ernæringsfysiolog.

Om Helseresepten
Kvinne på joggetur

Kan jeg trene meg slank?

Ja, men bare hvis du passer deg for disse fallgruvene!

Fysisk aktivitet
Logo Helseresepten

Vårt verdigrunnlag

Helseresepten sine verdier er kunnskap, empati og ærlighet. Hvorfor er nettopp disse verdiene sentrale for vårt program?

Om Helseresepten
Sindre Lee-Ødegård

Forskningen bak GLP-1 medisin

Helseresepten sitt program for medisinsk behandling av overvekt og fedme er basert på nyeste forskning. I denne artikkelen kan du oppdatere deg på forskningen på slankemedisiner.

Forskning
Mange portretter av ulike mennesker

Passer Helseresepten sitt program for meg?

Helseresepten er tilgjengelig for alle som oppfyller indikasjonskriteriene for oppstart med reseptbelagte medisiner mot overvekt og fedme, slik som GLP-1 medisin og for alle som allerede bruker slankemedikamenter.

Om Helseresepten
Wegovy-penner

Reseptbelagte medisiner mot overvekt og fedme

Kort info om de ulike slankemedisinene.

Medisin
Fire kvinner på photoshoot

Kan GLP-1 medisiner revolusjonere hvordan vi ser på det å være slank eller tung?

De nye medikamentene for overvekt og diabetes type 2 har økt voldsomt i popularitet og har understreket at metabolisme og appetitt er biologiske systemer, ikke viljestyrke og moralske handlinger.

Medisin
Puslespill formet som en hjerne hvor to biter mangler

Et hull i norsk helsevesen

– de fleste med overvekt og fedme får utilstrekkelig behandling! Et hjertesukk fra vår grunnlegger.

Om Helseresepten

Hvem kan delta i programmet?

Kom i gang!
Blid kvinne

Deltakelse i programmet passer best for deg som oppfyller disse kriteriene.

  • Du har et ønske om å oppnå et varig vekttap og helsegevinster
  • Du har (eller har hatt) en KMI lik eller over 30, eller en KMI mellom 27 og 29.9 med tilleggssykdommer.
  • Du er mellom 18 og 75 år
  • Du er ikke gravid eller ammende
  • Du ønsker en langsiktig og tett oppfølging fra høyt kvalifisert helsepersonell som vil gjøre alt de kan for sikre deg varige resultater