lege Helseresepten

Take home

Vekten kan stå stille om sommeren fordi varme kan lede til væske-opphopning i kroppen.

Dette skjer fordi blodårene utvider seg for å kjøle oss ned, men da hoper det seg opp med vann i vevet, særlig i føttene. Dette kalles "varmeødem".

I tillegg reagerer kroppen på varmen med å holde igjen mer vann, i alle fall frem til den har tilpasset seg varmen. Dette kalles "akklimatisering".

Det er viktig å være fysisk aktiv fordi det pumper vannet tilbake dit det skal, men vær forsiktig på de varmeste dagene.

Fortsett den gode jobben! Fettet blir antagelig borte, selv om badevekten kan bli midlertidig lurt av vannopphopning.

Når kroppen har tilpasset seg varmen, eller sommeren går mot slutt, så vil det oppsamlede vannet skilles ut igjen og vekten vil gå nedover.

Står vekten stille i sommervarmen?

Hetebølgen treffer landet. Mange som er på reisen mot en lavere kroppsvekt kan plutselig oppleve at vekten står stille, uten at de har endret på hverken kostholdet, treningen eller evt. medisiner. Faktisk kan noen oppleve å gå noen kilo opp i vekt på sommeren, til tross for at man gjør det samme man gjorde tidligere på året. Hva er det som har skjedd? Må man endre noe på noe i kostholdet om sommeren? Går forbrenningen ned i varmen?

Akklimatisering & varmeødem

Svaret ligger i kroppens regulering av varme og væskebalanse. Når det blir varmt på sommeren må kroppen "akklimatiseres", det betyr å tilpasse seg varmen. Da skjer det en rekke endringer i kroppen.

Når kroppen er for varm utvides blodårene våre. Dette gjør at mer blod (som er 37 grader) kommer nær overflaten av huden og kan kjøles ned. Men, dette fører også til at mer vann fra blodet renner over i vevet vårt. Da hoper det seg opp med vann, noe som kalles «varmeødem». Noen har kanskje en tendens til å sitte eller ligge mer i varmen, og da vil tyngdekraften også dra vann ut i vevet og lede til vannopphopning. Noen har kanskje merket at sokkemerkene blir litt tydeligere rundt ankelen og ringen litt vanskeligere å få av på varme dager.

I tillegg er den første reaksjonen til kroppen på varme å holde igjen vann. Dette er antagelig en overlevelsesmekanisme for å ikke risikere å tørke ut. Det som skjer da er at kroppen øker nivåene av renin og aldosteron. Dette er to små hormoner (signaler) i kroppen som gir beskjed til nyrene om å ta opp vann igjen fra blodet. Da blir urinen mørkere og mer konsentrert. Kroppen holder på det vannet den har, og reduserer mengden vann som tapes i urinen. Denne "overlevelsesmekanimen" er forbigående og er en del av det som kalles "akklimatisering", dvs. å tilvenne seg et nytt (varmere) klima. Akklimatisering og varmeødem går tilbake igjen etter noen uker eller når været blir kaldere igjen. Da vil overskuddsvannet skilles ut og vekten vil gå ned igjen.

I hvor stor grad man opplever vannopphopning og varmeødem er individuelt, og er påvirket av om man er vant til varmt vær (det er vi ofte ikke i Norge), er gravid, har en sykdom slik som diabetes, hjerte- eller nyresvikt, står på medisiner, slik som blodtrykksmedisin, eller har overvekt eller fedme.

Hva kan man gjøre?

Først og fremst må man ikke la seg demotivere! Fortsett med den gode jobben, sannsynligvis mister man fortsatt fett selv om vannopphopningen lurer badevekten. Det kan også hjelpe å spise litt mer salt de første dagene og ukene med varme vær, fordi salt reduserer nivåene av renin og aldosteron, og dermed motvirker vannansamling. Vær fysisk aktiv! Når man bruker musklene så pumpes vann tilbake dit det skal og forhindrer opphoping. Men vær forsiktig med trening på de varmeste dagene, drikk godt og følg med på pulsen, den må ikke bli for høy. Blir det skikkelig vann-opphopning i beina kan man vurdere en sjekk hos legen og evt. bruke støttestrømper.

Det kan være lurt å gå en tur og være fysisk aktiv på varme dager for å hindre væske-opphopning i kroppen og i beina.

Kilder

Daniel F. Leiva; Ben Church. Heat Illness. StatPearls. 2023 Apr.

Gauer R, Meyers BK. Heat-Related Illnesses. Am Fam Physician. 2019 Apr 15;99(8):482-489.

Périard JD, Racinais S, Sawka MN. Adaptations and mechanisms of human heat acclimation: Applications for competitive athletes and sports. Scand J Med Sci Sports. 2015 Jun;25 Suppl 1:20-38. doi: 10.1111/sms.12408. PMID: 25943654.

Finberg JP, Berlyne GM. Modification of renin and aldosterone response to heat by acclimatization in man. J Appl Physiol Respir Environ Exerc Physiol. 1977 Apr;42(4):554-8. doi: 10.1152/jappl.1977.42.4.554. PMID: 863817.

Montain SJ, Laird JE, Latzka WA, Sawka MN. Aldosterone and vasopressin responses in the heat: hydration level and exercise intensity effects. Med Sci Sports Exerc. 1997 May;29(5):661-8. doi: 10.1097/00005768-199705000-00012. PMID: 9140904.

Kirby CR, Convertino VA. Plasma aldosterone and sweat sodium concentrations after exercise and heat acclimation. J Appl Physiol (1985). 1986 Sep;61(3):967-70. doi: 10.1152/jappl.1986.61.3.967. PMID: 3759782.