lege Helseresepten

Take-home

1. Når man går ned i vekt er det viktig at kostholdet er sunt, slik at man unngår bivirkninger, mangeltilstander og muskeltap.

2. Ernæringsråd mot kvalme er å spise syrlig, kald og mager (fettfattig) mat.

3. Ved forstoppelse kan det hjelpe med fiberholdig mat i kombinasjon med økt væskeinntak og lang gåtur.

4. Ved diaré anbefales det å spise små og hyppige måltider, samt å øke inntaket av såkalte «stoppende matvarer».

5. Om man opplever magesmerter eller luftsmerter, kan det hjelpe å redusere inntaket av noen typer grønnsaker og bønner, da særlig erter, løk, asparges, gulrøtter, epler, pærer, svisker, kål, rosenkål og blomkål.

6. Ved hodepine, utmattelse, svimmelhet og lavt blodsukker kan det hjelpe å få i seg mer væske per dag, samt å spise små og hyppige måltider.

7. Hårtap er vanlig ved kraftig vekttap, men er forbigående og trenger som regel ingen tiltak.

8. «Ozempic face» eller «Ozempic butt» er ikke egentlig bivirkninger, men moderne kallenavn på løs hud i fjes og ansikt etter kraftig vekttap.

9. Muskler er viktige for helse og varig vektkontroll. Man bør derfor spise nok kvalitetsprotein sammen med riktig styrketrening.

Hva er «slankemedisiner»?

Slankemedisiner, også kalt fedmemedisiner, kan brukes som støttebehandling til livsstils intervensjon for vektkontroll for de som har indikasjon og nytte av dette. Det er særlig de nye typene, GLP-1-analogene (slankemedisiner), som har fått særlig stor oppmerksomhet i senere tid. Disse medisinene leder trolig til vekttap ved å redusere appetitten. GLP-1 lages naturlig i tarmen vår og virker på hjernen. De er en slags «kaloritelling fra tarm til hjerne» som sier i fra når vi har spist nok. Hos mange med overvekt/fedme så fungerer ikke dette appetitt-systemet helt normalt og vekten øker nesten uansett hva man gjør. Disse medisinene kan dermed re-balansere dette systemet slik at man klarer å gå ned i vekt uten at kroppen kjemper i mot med nebb og klør. Derimot kan de for noen ha en voldsom effekt og dermed gi et risikofylt vekttap og bivirkninger. Et riktig kosthold er derfor særdeles viktig for å oppnå et sunt vekttap.

Kostråd mot vanlige bivirkninger av GLP-1-analoger

De vanligste bivirkninger har sammenheng med effekten GLP-1 har på mage- og tarmsystemet. Vektnedgang er også assosiert med lavere blodtrykk, som sammen med lavt væskeinntak kan påvirke blodstrøm til hjernen og gi svimmelhet.

Andrea Nikoline Worren er en av de kliniske ernæringsfysiologene i Helseresepten. Hun liker trening og matlaging, og engasjerer seg spesielt i kosthold for vektkontroll ved bruk av fedmemedisiner.

Kvalme

Mange som bruker de nye slankemedisinene opplever kvalme fordi GLP-1 forsinker mage- tarmbevegelsen og maten «står litt fast». Et av de beste ernæringsrådene mot kvalme er å spise syrlig eller mager mat (fettfattig). For mange hjelper det derfor å spise oppskåret frukt og grønnsaker, gjerne kalde. Et annet råd mot kvalme er å spise små og hyppige måltider, gjerne også mellommåltider. En frukt eller en håndfull grønnsaker er derfor helt perfekt til dette, og mange kan ha glede av å spise dette om de opplever kvalme. Annen mager mat som kan hjelpe mot kvalme er for eksempel linser og bønner framfor å spise rødt kjøtt. Lettprodukter (f.eks. lett yoghurt med fruktsmak) eller grove knekkebrød med pålegg (magerost eller egg) kan også ha god effekt ved kvalme. Det vil også hjelpe å drikke godt med vann i hovedsak mellom måltidene, men også til måltidene. Er kvalmen skikkelig uttalt kan man spørre legen om å få kvalmestillende medisin.

Forstoppelse

Siden GLP-1-analogene forsinker mage- og tarmsystemet kan man oppleve forstoppelse. Det kan hjelpe å spise fiberholdige matvarer slik som f.eks. frukt, grønnsaker, fullkornsprodukter og grovt brød og knekkebrød. Dette, sammen med å drikke tilstrekkelig, gjerne 2 liter daglig, vil for de fleste gi effekt på avføringen. Andre matvarer som kan hjelpe er kli og linfrø, svisker eller sviskejuice, samt syrnet melk slik som f.eks. Biola eller yoghurt. Et eksempel på et fint måltid ved forstoppelse kan være havregryn med et par svisker og litt linfrø blandet med yoghurt eller syrnet melk.

Det er også viktig å være i bevegelse, og det er særlig bevist at «gå-bevegelsen» har god effekt ved forstoppelse. Spør gjerne en fysioterapeut om tilpassede øvelser dersom du har plager som gjør at du ikke kan være i så mye fysisk aktivitet.

Diaré

Ved diare kan det være nyttig å spise matvarer som gir motsatt effekt som ved forstoppelse. Generelt bør man spise små og hyppige måltider. Mat som ofte tåles godt er banan, ristet loff/ halvgrovt brød, havregryn, kokt mat, kokte grønnsaker, omelett eller andre eggeretter, kokt potet, potetmos, ris, pasta, hvit fisk og kokt kylling. Disse matvarene er ofte omtalt som «stoppende matvarer» da de senker passasjetiden gjennom tarmen. Samtidig bør man unngå store mengder av matvarer som søte melkeprodukter, fet mat, fiberrik mat, krydret mat, nøtter, frø, skall fra frukt og grønnsaker, fruktjuice, koffeinholdig drikke, alkohol og kunstige søtningsstoffer.

ViSiblin er et produkt som inneholder fiber og som binder vann i tarmen. Mange har effekt ved bruk av dette produktet både ved diare og forstoppelse. Dette er et reseptfritt produkt som kan kjøpes på apoteket.

Om man har diare, mister man mye væske gjennom avføringen, og for best opptak av væske i tarmen, kan det hjelpe å drikke væsker med litt salt eller sukker, som for eksempel 50/50 Farris og eplemost, svak saft (uten kunstig søtning), svak te med (litt) sukker eller buljong.

Magesmerter eller luftsmerter

Om man får magesmerter eller luftsmerter, kan det hjelpe å redusere inntaket av noen typer grønnsaker og bønner, da særlig erter, løk, asparges, gulrøtter, epler, pærer, svisker, kål, rosenkål og blomkål. Andre matvarer som kan gi økt gassdannelse i magen er kullsyreholdig drikke og fruktsafter -og juicer, da særlig eplejuice. Man bør også unngå sukkeralkoholer som ofte finnes i tyggegummi og sukkerfrie pastiller. Kokte grønnsaker og frukter tåles ofte bedre enn rå, og kan nytes i moderate mengder. Generelt bør også fiberinntaket økes gradvis over tid dersom man opplever gassdannelse ved for rask økning av fiberinntaket.

Hodepine, utmattelse, svimmelhet og lavt blodsukker

Dette kan være symptomer som oppstår ved vekttap og energiunderskudd. Symptomene vil som oftest lettes med tiden, men det kan hjelpe å drikke mye vann/grønn te og kaffe, totalt 2-3 liter daglig. I tillegg kan det hjelpe å spise frukt og grønnsaker jevnlig både for å holde blodsukkeret mer stabilt pga. høyt fiberinnhold, samt deres høye innhold av vann. Det vil også hjelpe å spise mindre måltider, men jevnt gjennom hele dagen, gjerne så mange som 5-6 måltider per dag. Ett måltid kan da være en frukt og en yoghurt, 2-3 knekkebrød med magert pålegg sammen med litt grønnsaker, eller en smoothie. En neve nøtter per dag, kan også hjelpe blodsukkeret med å holde seg stabilt over lengre tid.

Hårtap

Mange personer opplever hårtap. Dette er i hovedsak pga. et stort energiunderskudd og kroppen starter «spare-modus». Dette går utover funksjoner som ikke er sett på som så viktig av kroppen, slik som vekst av hår. Hårene går derfor i dvale. Alle hår har en syklus av vekst, falle av og dvale. Når kroppen er i «spare-modus» dette hårene av og går i dvale. Dette er forbigående og hårene kommer tilbake. Det er ikke nødvendig med hårprodukter eller tilskudd utover kanskje en multivitamin. B-vitaminer er det mange som tenker på for hårkvalitet, men så lenge kostholdet inneholder nok magre meierprodukter, grønnsaker (særlig kål, spinat og brokkoli), og bær (særlig bringebær, jordbær og blåbær), så er risikoen for mangel lav. Er man i tvil kan en blodprøve hos fastlegen være til hjelp.

Mange opplever hårtap ved bruk av fedmemedisin. Dette er ikke en bivirkningen, men en effekt av vekttap og er som regel forbigående. Det kan likevel være lurt å høre med en klinisk ernæringsfysiolog om kostholdet gir kroppen det den trenger.

«Ozempic face» eller «Ozempic butt»

I sosiale media er det mange som bruker GLP-1-analoger som sier de får mer rynker i ansiktet ('Ozempic face') eller hengende rumpe ('Ozempic butt'). Dette er ikke reelle bivirkninger, men heller en konsekvens av et raskt og kraftig vekttap. Huden rekker ikke å tilpasse seg. Dessverre er det for de aller tyngste slik at huden kanskje aldri klarer å tilpasse seg en lav vekt. Dette må man enten leve med, eller kanskje forhøre seg med en plastikkirurg.

Muskeltap

Et raskt og kraftig vekttap kan gå på bekostning av musklene. Dette er ikke bra fordi vi trenger musklene for å holde oss metabolsk friske. Muskler er også det som hjelper oss å holde vekten lav over tid! Nok proteiner og riktig styrketrening er derfor veldig viktig.

Teknisk sett bør man satse på 1.0-1.2 g per kg korrigert kroppsvekt per dag. I praksis bør man satse på 20-30 g protein per måltid via nøkkelhullsmerket mat og tallerkenmodellen. Eksempler på ca. 20 g protein er 200 g mager kesam eller cottage cheese, én torskefilet eller en halv kyllingfilet. Man kan også benytte proteinpulver til ett av dagens proteininntak.

Når man går ned i vekt er det viktig å sørge for at vekttapet er mest mulig fett og minst mulig muskler. Styrketrening og nok proteiner er viktig.

Er bivirkningene årsaken til at medisinene gir vekttap?

Noen lurer kanskje på om det er at man er så kvalm, eller kaster opp, som gjør at medisinene leder til vekttap. Det virker ikke slik i studiene. For noen med mye bivirkninger kan vekttapet faktisk øke noe, men for de fleste er det ikke bivirkningene som er årsaken til vekttap. Muskeltap kan faktisk være en årsak til vekttap, og det er ikke bra. Det kan derfor være lurt å ikke bare låse seg fast i badevekten, men også skrive ned hvor mye man klarer å løfte i ulike styrkeøvelser, ta midjemålet en gang i blant, eller kjøpe en hudfolds-kaliper for måling av underhudsfett. Da kan man kontrollere at det faktisk er fettet som forsvinner, og ikke musklene.

Hva kan du gjøre selv?

Mange av rådene krever ikke så store omlegginger av kosten, og de fleste av rådene er dessuten helt i tråd med de norske kostrådene. Derimot, dersom bivirkningene ikke bedres etter et par uker, eller vekttapet har stoppet opp, kan det være lurt å kontakte lege eller kliniske ernæringsfysiolog for å se på om det er andre ting man kan gjøre med kosten eller i form av medisiner.

Kilder

https://indremedisineren.no/2023/06/praktiske-rad-ved-forskriving-av-glp-1-analoger-som-behandling-av-overvekt-og-fedme/