lege Helseresepten

Take-home

1. Syrlig, kald og mager mat (fettfattig) hjelper mot kvalme.

2. Økt mengde grønnsaker, protein og sunne fettstoffer kan forebygge mangeltilstander.

3. Små hyppige måltider kan hjelpe mot både kvalme og forebygging av mangeltilstander.

4. Kutt ut all alkohol.

5. En multivitamintablett om dagen kan være en god investering.

6. Husk å drikk nok vann (ca. 2-3 L om dagen).

Råd mot kvalme

Mange som bruker de nye slankemedisinene opplever kvalme. Et av de beste ernæringsrådene mot kvalme er å spise syrlig eller mager mat (fettfattig). For mange hjelper det derfor å spise oppskåret frukt og grønnsaker, gjerne kalde. Et annet råd mot kvalme er å spise små og hyppige måltider, gjerne også mellommåltider. En frukt eller en håndfull grønnsaker er derfor helt perfekt til dette, og mange kan ha glede av å spise dette om de opplever kvalme. Annen mager mat som kan hjelpe mot kvalme er for eksempel linser og bønner framfor å spise rødt kjøtt. Lettprodukter (f.eks. lett yoghurt med fruktsmak) eller grove knekkebrød med pålegg (magerost eller egg) kan også ha god effekt ved kvalme. Det vil også hjelpe å drikke godt med vann i hovedsak mellom måltidene, men også til måltidene.

Oppskåret kald frukt og bær kan hjelpe mot kvalme.

Unngå alkohol

Alkohol er for mange en medvirkende årsak til overvekt og fedme, samt også en av årsakene til at man ikke klarer å gå ned i vekt. Alkohol er «tomme kalorier», altså bidrar de ikke med næringsstoffer, men er heller en belastning for kroppen. Alkohol øker også sult og matinntak (tenk bare hvor fristende det er med snack og nattmat når man drikker alkohol). Alkohol er også negativt for søvn, og god søvn er en av nøklene for å klare å oppnå en sunn vekt. En «gledelig» bivirkning av de nye slankemedisinene ser derimot ut til å være redusert lyst på alkohol. Noen mister faktisk helt interessen for alkohol, mens andre blir svært kvalme og dårlige, og kutter ut alkohol. Kort sagt, kutt ut all alkohol og spis heller næringsrik mat, da kan man unngå kvalme, få bedre søvn og få fart på vekttapet.

Risiko for mangeltilstander

Hovedeffekten av særlig de nye slankemedisinene er at man blir fortere mett, og ikke like fort sulten igjen. For mange er disse effektene så kraftige at matinntaket går ned til et minimum. Med andre ord risikerer man da å utvikle mangler på proteiner og viktige næringsstoffer. Det blir da derfor ekstra viktig at den mat faktisk spiser dekker det kroppen trenger! Gode matvarevalg er derfor fri mengde grønnsaker, samt magre proteinkilder (f.eks. hvit fisk, kylling/kalkun-filet, bønner og belgfrukter, mager kesam, mager cottage cheese, Skyr, mager Gresk yoghurt). I tillegg bør man legge til 1-2 spiseskjeer olivenolje på f.eks. salaten til ett eller to av dagens måltider, og ha ett måltid med en kombinert fett- og proteinkilde, slik som en halv laksefilet eller ørretfilet. Smarte karbohydrater er også næringsrike, noe dekkes av belgfrukter og grønnsaker, men helkorn, brun ris, quinoa, frukt og bær er gode valg. Fordelen med disse matvarevalgene er at de er uprosesserte, næringstette, gir kroppen det den trenger og metter godt.

Fet fisk, slik som laks, makrell eller ørret, bidrar med sunne fettstoffer som kroppen trenger.

To fluer i en smekk

Det er mye snakk om de nye Nordiske kostholdsrådene, men kan man følge disse når man går ned i vekt og bruker slankemedisiner? Heldigvis er tiltakene for mindre kvalme og forebygging av mangler helt i tråd med disse anbefalingene, slik som fokus på grønnsaker, magre proteinkilder, sunne fettstoffer og smarte karbohydrater. I tillegg får man dekket inntaket av fisk, og redusert alkohol og sukkerinntaket. Et eksempel fra de nye anbefalingene er å spise 500-800 gram frukt og grønnsaker daglig, det oppnår man enkelt ved å følge rådene i denne artikkelen.

Multivitamin?

Til slutt er det verdt å nevne at hvis man har store problemer med å få i seg nok mat, kan det være lurt å ta vitamintilskudd, men vi anbefaler at du forhører deg med din lege eller kliniske ernæringsfysiolog om dette.

Mandler og nøtter kan man gjerne spise mer av. 15 stk. mandler tilsvarer 10 g (en porsjon) sunne fettstoffer, og gir i tillegg 5 g proteiner.

Kilder

https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kostrad/helsedirektoratets-kostrad/