lege Helseresepten

Take home

1. Kostholdet ditt må være optimalisert for varig vektkontroll og helse.

2. En rutine for helsefremmende fysisk aktivitet, som også øker muskelmasse, må være på plass.

3. Økt søvnkvalitet og mindre stress er viktig for at kroppen skal tolerere vekttap og vektkontroll.

4. Når punkt 1-3 er på plass kan man sakte prøve å reduserer, og kanskje tilslutte prøve-avslutte Wegovy.

Må jeg bruke slankemedisiner hele livet?

Før man vurderer å trappe ned, eller å slutte å bruke sprøyter med GLP-1 medisin, må alle de tre pilarene for metabolsk helse må på plass: kosthold, trening og helseatferd. Det tar tid å optimalisere alle disse tre tingene, så tålmodighet er veldig viktig! Når disse tre pilarene er på plass og vekten er der du ønsker, så er neste fase å trappe ned medisindosene sakte og forsiktig til den laveste dosen som fortsatt gir vektkontroll. Noen kan kanskje slutte helt med medisin. Grunnen til at ned-dosering/avslutning av GLP-1 medisin bør forsøkes er at vi vet ikke langtidseffektene av å stå på høye doser av disse medisinene hele livet. Dessverre er det likevel slik at for noen så er den metabolske ubalansen i kroppen så sterk at medisiner kanskje må brukes over flere år for å kunne oppnå og beholde vekten man ønsker.

Hva skal til for å optimalisere de tre pilarene for metabolsk helse (kosthold, trening og helseatferd)?

Optimaliser kostholdet

Fokus på enkle gradvise endringer som er tilpasset din kropp, dine preferanser og din hverdag. Det overordnede målet er å oppnå et kosthold for vektkontroll og helse også i fremtiden. Total matmengde må være fornuftig, først for å gå ned i vekt, og så for å beholde den lavere vekten. Metoder for å oppnå dette kan inkludere å redusere litt på alt, eller mer på noen enkelte matvaregrupper. Noen personer synes det er lettere å gjennomføre slike endringer ved å bruke ulike varianter av periodisk faste, slik som 5:2 diett eller at man kun spiser i et bestemt antall timer på dagen. Noen responderer kanskje godt på knekkebrød-diett, eller en periode med proteinpulverdiett for å få en skikkelig «kick-start»/«re-start». Generelt bør man unngå ultraprosesserte karbohydrater, og heller øke mengden med fiber, magre proteinkilder og sunne fettstoffer fordi dette hjelper til å beholde musklene, beholde en lavere kroppsvekt og øke helse resten av livet. Det er viktig å gjøre gradvise endringer som etter hvert blir en vane.

Innarbeid rutiner for fysisk aktivitet

Overvekt/fedme kan gjøre det vanskelig å være fysisk aktiv. Man kan føle seg tung og sliten. Mange har også mye vondt i leddene fordi de bærer for mye vekt. I starten av reisen mot en sunnere vekt bør fokuset derfor ligge mest på kostholdet for å bli lettere. Dette er fordi det er lettere å bli mer aktiv når kroppen blir lettere. Likevel er det lurt å trene spesifikk for å redusere plager, det kan være kne-spesifikke øvelse, eller øvelser for hofte, rygg eller skulder. Hvis man klarer så er det også godt for helsen å sette noen enkle små mål, det kan være å bli lett andpusten i 5-10 min fem dager i uken, f.eks. stå på t-banene i stedet for å sitte, gå en liten tur, sykle litt med (el-)sykkel, gå noen trapper eller gå i en liten bakke, eller svømme. Det kan også være lurt å kjøpe noen lette hantler eller treningsstrikker til bruk hjemme. Etter hvert som kiloene forsvinner vil det bli lettere med fysisk aktivitet og man bør sikte på en rutine av fysisk aktivitet som er en kombinasjon av utholdenhetsøvelser, styrkeøvelser og bevegelighetstrening. Når man spiser lite hjelper det å være aktiv, dette gjør nemlig at kroppen frigjør fett som kan brukes til energi, og skiller også ut hormoner som stagnerer sult og får en til å føle seg mer våken. I tillegg er særlig styrketrening viktig for at muskelmassen ikke forvitrer når man går ned i vekt, det er fettet som skal bort, ikke musklene. Musklene er det som gjør at vi kan beveger oss og ha god funksjon hele livet. Musklene er også kroppens største «forbrennningsovn» som er svært effektive for å beholde en lavere og sunnere vekt over tid.

God helseatferd

Alle mennesker er unike og komplekse og årsakene til overvekt er like komplekse og sammensatte. Noen har opplevd mye vondt i livet, og har høyt emosjonelt stress. Endrede matvaner kan ha blitt en mestringsstrategi, men som også kan ha årsaket en høy kroppsvekt. Andre er kanskje så karrierefokusert at det har gått utover egen helse med lite fysisk aktivitet og mye «fast food». Noen sliter med søvn, noe som leder til økte mengder stresshormoner i kroppen, økt sult og høyere kroppsvekt. Det kan være lurt å ta en liten loggbok å skrive ned egne vaner og rutiner på disse punktene. Kan man bedre spiseatferden sin, redusere stress og øke søvnkvaliteten, så har man bedret sine egen helseatferd mange hakk, og kroppen vil antagelig slippe kiloene lettere og klare å holde en lavere vekt også over tid.

Kilder

The Look AHEAD Research Group, Obesity 2014; 22: 5-13

Iris Shai et al, N Engl J Med 2008;359:229-41.

https://www.helsedirektoratet.no/tema/fysisk-aktivitet

Dual process theory. Kahneman.