lege Helseresepten
Wegovy-penner

De nyeste reseptbelagte medisiner mot overvekt og fedme

Den nyeste og mest effektive medisinen mot overvekt og fedme er en så kalt GLP-1 medisin. Forventet vekttap fra forskning er i gjennomsnitt 15 % på 1 år, som også vedvarte etter 2 år (studien varte bare i 2 år). Det er med andre ord nå mulig å oppnå et kraftig og varig vekttap basert på vitenskap. Helseresepten sørger for at denne vitenskapelige behandlingen nå er tilgjengelig for alle.

GLP-1 står for glukagonlignende peptid-1-reseptoragonist og etterligner det naturlige appeitthormonet GLP-1. Alle de nye medisinene er av denne typen.

Ny forskning viser at når GLP-1 medisin kombineres med livsstilsendringer utgjør de den sikreste og mest effektive behandlingen for varig vekttap som hittil har vært mulig. Legene i Helseresepten skriver derfor i hovedsak ut GLP-1 medisin som kombineres med livsstilsendringer via klinisk ernæringsfysiolog og fysioterapeut.

Oversikt over alle reseptbelagte medisiner mot overvekt og fedme

Den nyeste GLP-1 medisinen er en ukentlig injeksjon. Forventet vekttap på full-dose er ca. 15 % på 1 år. Dette er den nyeste, antagelig tryggeste og mest effektive medisinen. Det finnes en GLP-1 medisin som er en daglig injeksjon. Forventet vekttap på full-dose er ca. 6 % på 1 år. Det finnes også to ulike tabletter, piller - ikke injeksjoner. Begge disse er på blå resept, men forventet vekttap på full-dose er ca. 2-4 % på 1 år med mange bivirkninger og usikker langsiktig effekt på hjertehelse.

Ukentlig injeksjon med GLP-1 analog finnes også for behandling av diabetes type 2 (men er trygg og effektiv for vekttap). Har du diabetes type 2 og trenger bedre glukosekontroll kan denne økes i dose og tilsvare den sterkeste medisinen mot fedme.

GLP-1 medisin finnes også en pille - ikke en injeksjon, men er indisert for diabetes type 2 (men er trygg og effektiv for vekttap). Dette er den eneste orale GLP-1 medisinen og må tas daglig. Disse tablettene utforskes nå så store doser at de tilsvarer den nyeste GLP-1 medisinen med tanke på vekttapseffekt.

Alle injeksjonsmedisinene settes i underhudsfettet med en svært tynn og kun 4 mm lang nål, som er ufarlig og med minimalt ubehag. 

Kommende medisiner mot overvekt og fedme

Neste generasjon fedmemedisiner er på vei til norsk marked og er så kraftige at de kan representere slutten på fedmepandemien. Les mer her.

Valg av medisin

Legene i Helseresepten finner i samråd med deg hvilken medisin som er passende for din situasjon. Det er som regel en ukentlig injeksjon med nyeste og tryggeste medisin, men andre typer kan også vurderes ut ifra symptomer, bivirkninger og respons. Legene i Helseresepten hjelper deg å finne riktig dose, og kan også hjelpe deg å kombinere ulike medisiner for maksimal effekt. Teamet i Helseresepten vil være tilgjengelige for støtte til bruk av medisinene. Programmet starter med en omfattende helsevurdering, etterfulgt av en en-til-en videosamtale med lege. Sammen vil dere etablere en individualisert behandlingsplan - inkludert reseptbelagte legemidler hvis de er indisert for deg. 

Hvordan virker GLP-1 medisiner?

GLP-1 medisinene ligner 97% på et naturlig appetitthormon kalt GLP-1, og virker på kroppens egne reseptorer for å redusere appetitt og øke metthetsfølelse. GLP-1 medisinene gir med andre ord bedre metthetsfølelse, senker mat «crave» og begrenser inntaket av mat uten å lede til sult.

Ofte stilte spørsmål om medisinene mot overvekt og fedme

Kan jeg få medisiner på blå resept?

Legene i Helseresepten vurderer løpende om du har grunnlag for å få medisiner mot overvekt og fedme på blå resept. For tiden er det i praksis kun tabletter som kan skrives ut på blå resept for overvekt og fedme. En GLP-1 medisin kan skrives på blå resept mot diabetes type 2. Andre GLP-1 medisiner kan søkes til blå resept ved BMI >50, men etter informasjon direkte fra Helfo er det i utgangspunktet ingen som får blå resept på disse medisinene. Legene i Helseresepten er derimot svært opptatt av oppdateringer i blåreseptforskriften og vil gi beskjed til våre pasienter så snart det skulle skje endringer.

Har du brukt GLP-1 medisin for diabetes type 2 tidligere, men har ikke diabetes type 2?

For pasienter uten diabetes type 2, men som har hatt god effekt av GLP-1 medisin for diabetes type 2, så kan vi unntaksvis vurdere å forskrive dette videre med forbehold om legemiddelmangel. Disse medisinene har samme virkestoff, men det er kun én som har indikasjon for behandling av overvekt og fedme.

Jeg ønsker ikke å sette injeksjoner, finnes det et alternativ?

Hvis du ønsker en GLP-1-analog, men ønsker ikke å sette injeksjoner, kan du forsøke tabletter. Dette er en tablett som tas én gang om dagen. Ulempen er at den kan være vanskelig å få tak i på apotek og har egentlig kun indikasjon for diabetes type 2. Det finnes andre mindre effektive tabletter, men har ofte sparsom effekt på vektnedgang og anbefales i utgangspunktet ikke.

Kilder

https://www.felleskatalogen.no/