lege Helseresepten

Elias Tallay er en av legene i Helseresepten og jobber også som plastikkirurgi. Flere og flere av pasientene til Elias som skal til operasjon står nå på en GLP-1-analog (slankesprøyte) som fedmebehandling. Her forklarer Elias hva pasientene bør gjøre med medisinene for at operasjonen skal bli så trygg som mulig.

GLP-1 medisinene kan gi bivirkninger i form av kvalme, oppkast og forsinket tømming av magesekken. Disse bivirkningene kan være farlige ved operasjoner hvor man må ha dyp sedering eller narkose, forteller Elias. Dette er fordi mat fra magesekk og tarm da kan komme opp igjen og gå ned i lungene, noe som kan gi pustevansker og alvorlige lungebetennelser, forklarer han videre.

Den amerikanske anestesiologforeningen skrev nylig hva man skal gjøre hvis man bruker en GLP-1-analog, men skal til en operasjon. Det er viktig å vite at hvis en akutt ulykke skulle skje, og man må opereres raskt, så tar legene hensyn til effekten av medisinene og man trenger ikke å bekymre seg for det. Hvis man derimot skal til en planlagt operasjon litt frem i tid kan man gjøre dette:

Bruker man daglig medisin så dropper man simpelhet dagens dose den dagen man skal opereres.


Bruker man
ukentlig medisin så dropper man dosen 1 uke før man skal opereres.

Elias avslutter med å gi et råd til alle pasienter som skal til en operasjon. Du som pasient bør huske på å fortelle legene hvis du har bivirkninger, slik som alvorlig kvalme, oppkast, brekningsfornemmelser, oppblåsthet i magen eller magesmerte. Dette bør du si dagen før operasjon, men i alle fall bør du si dette til legene samme dag som operasjonen er planlagt. Dette er viktig fordi disse bivirkningenen kan være tegn på økt risiko for å få mat ned i lungene under operasjonen, avslutter Elias.

Kilder