lege Helseresepten

Hva gjorde at du ble så interessert i overvektsbehandling?

Som lege ble jeg frustrert og lei meg av å se pasienter følge mantraet «kalorier inn, kalorier ut» uten å lykkes med vektkontroll. Mange av pasientene mine hadde forsøkt ulike dietter og «banebrytende» slankekurer utallige ganger før de kom til meg på overvektsklinikken. Jeg visste derimot at vekttap var mer komplekst enn en enkel matteoppgave.

Pasientene som kom til meg hadde allerede jobbet mye med vekten i mange år. De aller fleste tenkte at de selv hadde skyld i vekten og at det er opp til dem å ordne dette. De fleste skammet seg over å ikke ha klart det. De gruet seg til å møte meg fordi de er redde for å bli møtt med belæring og gamle fordommer. Det var derfor utrolig viktig for meg å fortelle dem at jeg forstod! Jeg visste at de allerede var godt i gang med sin reise mot en sunnere vekt, og jeg visste hvor vanskelig denne reisen kan være.

Hva trakk deg til Helseresepten?

Etter mange timer med lesing av studier på overvektsbehandling, samtaler med eksperter innen feltet, og flere års erfaring som lege er jeg overbevist om at effektiv overvektsbehandling er nøkkelen til bedre helse.

Selv om det er mye bra med dagens overvektstilbud, så passer den ikke for alle. Det er strenge kriterier for å ha rett til behandling i spesialisthelsetjenesten og legene der ser pasientene bare noen få ganger i året.

Jeg ble fascinert av Helseresepten fordi de er annerledes. Helsereseptens metoder innebærer tett oppfølging og støtte slik at pasientene kan lykkes. Både pasient og lege får god tid til å håndtere kompleksiteten rundt overvekt, og muliggjør nødvendig kontinuitet for suksess.

Hvordan håper du å hjelpe Helseresepten med å endre måten verden behandler overvekt på?

Noe av det viktigste for meg er å hjelpe pasienter med å forstå at det ikke er deres feil at vekten er så vanskelig å gjøre noe med. Kroppene våre er svært intelligente og tilpasningsdyktige. Det å gå ned i vekt er noe kroppen absolutt ikke ønsker. Dette sitter igjen fra urtiden da sult og død var en av hovedutfordringene til mennesket. Genene våre er spesialtilpasset til å beholde en så høy vekt som mulig. Vekten vår er også regulert av hormonene våre, som for eksempel leptin, ghrelin, GLP-1 og insulin, som blant annet virker på hjernen vår via sultsenteret i hypothalamus. Gjennom Helseresepten håper jeg å hjelpe verden med å forstå at fedme er en kompleks sykdom og at den må slutte å bli sett på som et spørsmål om viljestyrke eller selvkontroll.

Kilder